Over Marjan Bik

Marjan Bik is beeldhouwster en heeft haar atelier in Studio BK 49 in Amsterdam. Ze maakt figuratieve beelden – vooral portretten en mens- en dierfiguren – en werkt met klei, was en brons.

Marjan groeide op in een omgeving waar beide ouders dagelijks bezig waren met design en moderne vormgeving. Vanuit deze wereld was de stap naar een creatieve opleiding niet meer dan logisch. Omdat zowel het beeldend werken op zich als de overdracht ervan haar aantrok, koos Marjan na de middelbare school voor een opleiding aan de Academie voor Beeldende Vorming in Amersfoort en de Stichting Opleiding Leraren Utrecht, met figuratieve sculptuur als afstudeerproject. Vervolgens werkte ze als docent Beeldende Vorming aan diverse middelbare scholen.

Haar andere passie, reizen, wist Marjan ook succesvol om te zetten in werk: ze werd (deeltijd) cabin attendant bij de KLM.

Naast haar werk is Marjan zich altijd verder blijven ontwikkelen in klassieke figuratieve sculptuur. Zo participeerde ze in de Summer Course Portrait and Figurative Sculpture van de Florence Academy of Art bij Robert Bodem, Sanne van Tongeren, Hywel Pratley en Eran Webber (2012), en volgde masterclasses bij Richard MacDonald in Carmel, California (2004), Etienne Millner in Londen (2012 en 2014), en Grzegorz Gwiazda aan de Barcelona Academy of Art (2016 en 2019), Eudald de Juana Gorriz in Lustleigh (2017).

Inmiddels heeft Marjan het docentschap opgegeven en is ze werkzaam als zelfstandig beeldhouwster. Naast figuurstudies heeft ze zich ook in portretsculptuur gespecialiseerd. Marjan: β€˜De interactie tussen de geportretteerde en de beeldhouwster is een heel bijzonder proces, een unieke ontmoeting. Wat ik wil is uit de vele uitdrukkingen en blikken die een gezicht vertoont, juist die ene vangen en die door mijn ogen filteren. Dat is een fantastische uitdaging.’

Marjan maakt zowel opdrachten voor particulieren en bedrijven als vrij werk.